Akoestiek in sporthal

Verminder de onrust door akoestische panelen

PanelPrintAkoestiekAkoestiek in sporthal

Verbeter de akoestiek in de sporthal

Galmende sporthallen met schreeuwende sporters en snerpende fluitjes hebben voor veel gehoorschade gezorgd bij sporters, sportdocenten en scheidsrechters. Dat is voor NOC*NSF de reden dat ze eisen stelt aan de akoestiek van sportzalen. Wanneer de akoestiek in de sporthal te wensen overlaat, is deze op verschillende manieren te verbeteren.

Goede akoestiek

waarom is het zo belangrijk in een sporthal?

1

Verbeterde veiligheid

Piepende schoenen, stuiterende ballen, scheidsrechtersfluitje, schreeuwende sporters. Als al deze geluiden worden versterkt door het gebruik van harde materialen, kunnen instructies of waarschuwingen niet overkomen en dit kan leiden tot onveilige situaties. Het aanbrengen van geluidsabsorberende panelen leidt tot een verbeterde veiligheid.

2

Verminderde geluidsbelasting

Het langdurig blootstellen aan alle geluiden in een sporthal kan schadelijk zijn voor bijvoorbeeld leerkrachten en scheidsrechters. Deze geluidsbelasting kan oververmoeidheid, stem- en concentratieproblemen of zelfs gehoorproblemen tot gevolg hebben. Het aanbrengen van geluidsabsorberende panelen leidt tot een verminderde geluidsbelasting.

3

Prettige ambiance

Wanneer geluiden weerkaatsen in een ruimte, leidt dit tot veel rumoer, slechte verstaanbaarheid en een ongezellige sfeer. Geluidsabsorberende panelen verbeteren de nagalmtijd van geluid, wat zorgt voor een prettige ambiance in de sporthal.

Oplossingen voor slechte akoestiek in sporthallen

AkoSport-panelen

Het bijzondere aan AkoSport panelen is dat de panelen een hoge geluidsabsorptie hebben bij een relatief dunne wand. De panelen zijn bekleed met een zachte, sterke stof. Dit maakt het product balvast, wat wil zeggen dat er 100 keer met 80 km/u een hockeybal op geschoten kan worden, maar het paneel blijft onbeschadigd. De zachte stof zorgt er tevens voor dat sporters zich niet bezeren aan de wand als zij er tegenaan lopen. Dit maakt het product ideaal voor sporttoepassingen.

AkoPanel-panelen

AkoPanel is een lichtgewicht materiaal dat is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Het materiaal heeft een geluidsabsorberende waarde en wordt voor verschillende toepassingen ingezet om akoestiek in een ruimte te verbeteren. AkoPanel is verkrijgbaar in verschillende diktes en wordt geleverd in volledige platen en in contour gesneden afmetingen.

De vuistregel in de akoestiek

Als 25 á 35% van het vloeroppervlak geluidsabsorberende materialen heeft, geeft dit een merkbaar betere akoestiek in de ruimte. Dus heeft de ruimte een vloeroppervlak van 200 m², dan begin je met het aanbrengen van 50 á 70 m² aan geluidsabsorberend materiaal.

 

Advies van onze specialist?

Onze adviseur kijkt graag samen met jou naar een passende oplossing voor de situatie. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Akoestiek in huis ›

Akoestiek in horeca ›

Akoestiek op kantoor ›